fredag 17. desember 2010

Pepperkakepyntings

Det er kanskje litt sent å skrive om pepperkaker nå, siden de fleste sikkert har bakt og pyntet hele landsbyer. Men siden Pafrika kom litt sent i gang med advendtstiden, er jeg nettopp i boks med pepperkakene, haha. Forrige helg hadde vi pepperkakepyntings, en juletradisjon vi har hatt siden Belkinien var liten. De første årene mekket jeg pepperkakehus til alle gjestene, slik at de kunne dra fra hele pynteseansen med sitt eget pepperkakehus. Tenk det! Men så grei er jeg ikke lenger. Det var dessuten litt demotiverende at husene begynte å sige allerede i det gjestene var på vei ut døren. Noe av årsaken kan være enorme mengder glasur, nonstop og seigmenner, men det skal vel egentlig pepperkakehus tåle? Kanskje husene fikk uopprettelige fuktskader i dampen fra julegløggen? Ikke vet jeg, men det eneste som ikke seg, var skjøtene jeg med livet som innsats hadde festet med flytende sukker. Som er varmt, helsikens varmt.

Nuja. Denne servicen viste seg etter noen år å være alt for tidkrevende, en risikosport og ikke minst meget bannskapsfremkallende. Kor e julestemningen då?!
Dette skjedde naturlig nok ikke uten protester, særlig fra noen av gjestene. Som kompensasjon lager jeg isteden mange halvstore pepperkakehjerter, og i år spantet jeg til og med på silkebånd til oppheng. Ska sei!


Klar til pyntings!
La meg legge til at jeg hadde maaange flere hjerter enn det som fremkommer her.


Jeg prøvde en ny vri på glasueren i år, inspirert av en oppskrift inne hos Den Gode Feen. Jeg anskaffet meg til og med en hel boks med kremortartari, eller kaliumhydrogentartrat, som det også heter. Sjekket for sikkerhets skyld at det er spiselig. Glasuren ble slett ikke verst, kritthvit og stivnet ganske raskt. Jeg copycat'et enda litt mer fra Feen når jeg pyntet stasen:Ikke fullt så dreven som Den Gode Feen på dekoreringsfronten, men det duger.


Jeg dekorerer (forsøksvis, iallefall) med estetikken for øyet, mens de yngre deltagerne er mer opptatt av energitettheten i det ferdige produktet:


Denne får deg glatt over HardangerviddaDisse kan mette en gjennomsnittsfamilie frem til nyttår


Så pepperkaker, check. I kveld har jeg tenkt å bake risboller, til nabojuleverksted i morgen. Å, jeg digger julegreier! Skjønt bake og bake, det er vel mer å smelte, røre sammen og ferdig. Baking etter min smak!
Før det må jeg imidlertid hjelpe Belkinien å rydde på rommet, skal jeg dømme etter de demonstrativt sukkende lydene og slepende skrittene fra etasjen over.

Fin helg der ute!

16 kommentarer:

 1. Har ikkje bakt pepperkakene eg ennå...
  Når eg komme så långt så spørs det om det blir pynting eingong. E imidlertid uhyre frista te å prøva meg på sånne som kan fø ein familie te øve jul og sånn ;o)

  Kos dåkke masse!!!!!!!

  SvarSlett
 2. Flinke! Har bakt peparkaker, men må dei pyntast då?? Mine er dessutan snart oppspist utan fine sirklar av melis på...
  Ha ei fin helg :)

  SvarSlett
 3. Så flinke dere har vært ! De var fine også :)Her i huset blir det ikke pepperkaker i år , guttongen er blitt ungdom ;) Men andre kaker blir det jo :)

  Ha en fin helg :)
  Klem fra Janne

  SvarSlett
 4. Takk for sist!!

  Jeg er veldig takknemlig for at du lager fine, store pepperkakehjerter til meg og mine... selv om jeg kanskje var en av de utakknemlige som sutret da du sluttet å lage hele hus!! (og som ikke det er nok- jeg surtrer visst litt over det i dagens innlegg også. FY, Eple!!)

  Men vit at jeg DIGGER deg!!! Og at all misnøye er skjult redsel for at mine barn ikke har det like bra med mine ynkelige pepperkakehus som med dine vakre byggverk!!

  SvarSlett
 5. He he, DET kaller jeg pynt!

  SvarSlett
 6. Hi,hi...så artig innlegg. Det var jo så fint pyntet da, alle sammen, jeg er helt imponert av de hjertene, hvor får man kjøpt slik "tartarigreier" a...for denne melisen var jo bare knallfin. Her i huset bakes det for harde livet...selv om det er litt stress er det koselig også da...bare jeg hadde hatt en oppvaskhjelp...klem til dere.

  SvarSlett
 7. Ojoj er imponert! Proff pynt på fine hjerter. Her i huset ble det ikke noe pynt på pepperkakene, det ble mel..... he he ungene var rause med melet er alt jeg sier....Og en som var på besøk, jeg sier ikke hvem, men det var min mor, stekte de fineste hjertene ca ti min for lenge...Så vi kan oppsummere: Jo flere bakere jo mere mel og lengre stekt! Og hva gjorde jeg? Tok av og på forkler og fulgte på do og tørket mel og bisto alle som måtte ha hjelp hele hele hele hele tida ;) Men det var tross resultatet en veldig koselig dag :)Så syv slag? No way!

  SvarSlett
 8. :) Herlige pepperkaker! God helg, og ha et trivelig nabojuleverksted!

  klæmklæm

  SvarSlett
 9. Æsjda, hadde akkurat skrevet en lang kommentar som blei sensurert av google....

  Ok, da blir det en kortere og kanskje finere kommentar uten snikk-snakk og misunnelse;-)

  Flotte kaker du har laga, og det er alltid kjekt å lese dine innlegg. (Nå fikk du iallfall med slutten av min lange kommentar).

  SvarSlett
 10. Imponert over pynten, spesielt overflodspynten ja, vår ehjerter ligger i en boks og er nok ikke pyntet i det hele tatt nei.

  Gratulerer med overstått eksamen, håper den gikk bra!

  SvarSlett
 11. Hei:) SÅ fine pepperkakene blei, å jah di t ungane såg mektige å goe ud;)
  Kos deg vidare m bagingå! Å ja d e baging;)
  Klem:))

  SvarSlett
 12. Ha ha, de energitette var supre! Flotte dine snirkelpyntede også.Den godeste feen er jo en superdekoratør når det kommer til papperkaker, klart vi prøver å herme. Trollet bakte pepperkaker med mormor for flere uker siden og nå er den kakeboksen tom, gitt. Ferdigdeig er anskaffa, også det for flere uker siden, sånn i tilfelle vi plutselig skulle få ånden over oss her i heimen også. Men nå ser det ut som det kan bli en koselig romjulsaktivitet. Koselig om moderen (altså jeg) klarer å beherske seg og ikke forbanne den klissete deigen som sitter fast i underlaget eller senere glasuren som har en tendens til å havne alle steder enn der den er tiltenkt...

  SvarSlett
 13. For noen lekre pepperkaker, det er jo rett ut av en Disneyfilm jo!Jeg synes ikke du er seint ute jeg, jeg har ikke pynta pepperkakehuset mitt enda.Det står og glor nakent og upynta på meg på et fat i stua.Når det gjelder kremortartari, så har jeg sagt det jeg føler om det emnet hos Eple.Kremortarari dere liksom, pøh!
  Ha en finfin søndagskveld!

  SvarSlett
 14. utrolig flotte pepperkaker:) Belkinien er på vei inn i ungdommens verden, skjønner jeg:) Been there, done that med mine tre:) Skjønner på en måte at de blir fortvila når de må rydde også da, selv er jeg d...lei av det:) Slepende skritt og høylydt sukking og stønning, synes jeg ser henne;) GOD JUL TIL DEG OG BELKINIEN:)

  Klem fra Trine:)

  SvarSlett
 15. Hei igjen snuppene!

  Dei siste dagene har visst gått i ein sløvedøs, og når eg nå kom på at eg sku svara på meldingen, så var det jo litt seint ser eg :o)

  Håpe dåkke koste dåkke masse med nyttårsfeiringa. Hos oss var det uhyre rolig, men kos. Silver klarte seg sorfint gjennom rakettene (hans fysste vett dåkke :o))
  Håpe det gjekk bra med Lissie og.

  Seie skikkelig godt nyttår igjen eg :o)

  Klem på klem

  SvarSlett
 16. Flotte pepperkaker! Men de må vel være spist opp nå? ...og du kommer snart tilbake til oss - ikke sant? Godt nyttår!

  SvarSlett

Pafrika og Belkini blir svært begeistret hvis besøkende legger igjen noen ord!