søndag 11. desember 2011

Pepperkakepyntings anno 2011

Jeg har et inntrykk av at jeg åpner hvert nye bloggeinnlegg med hvor lenge siden det er siden sist jeg blogget. Ingen unntak denne gangen heller, altså.
Attpåtil blogger jeg nærmest en reproduksjon i dag, nemlig fra årets pepperkakepyntings. Den var til forveksling lik fjorårets, som er omtalt her. Denne gangen var vi 13 stk, medberegnet nabokidsene som strømmet til og som mr Pafrika ikke hadde hjerte til å sende vekk. Forstå det den som kan. 13 stk utgjorde det man kan kalle stinn brakke, og det gikk opp for meg at hadde ikke 11 (elleve!)av små og store inviterte meldt avbud, hadde hele seansen rett og slett blitt ugjennomførbar. Note to self: kjapp gjennomgang av hvor mange og mye det er fysisk mulig å få plass til i huset før hele pynteseansen skal gjentaes om et års tid. Skjønt pynt og pynt... Noen av pepperkakene kan ha følt seg regelrett skjendet av alt klisset de ble utsatt for. Uansett, energitettheten var det som vanlig ingenting å si på:

Less is a bore.


Selv kjørte jeg en noe mer sober stil. I år som i fjor. For det viktigste med julen, og juleforberedelsene, er nemlig at alt må være som det alltid har vært. Hver gang! Derfor jeg lage krusedullhjerter, og Belkinien spise snop til kvalmen er et faktum. Hver eneste gang.

Faktisk så repetitiv er denne pyntingen, at jeg uten å blunke fremviser fjorårets krusedullhjerter, siden jeg glemte å ta bildet av årets.


Men disse under her er fra i år, og det er helt sant. Mikke smiler litt skjelvent, for han har skjønt at han lever farlig der han ligger ubeskyttet og nypyntet på bordet, omgitt av sukkerhungrige unger med klebrige små hender på alle kanter.

Jeg er ikke så verst på næringstettheten selv heller.
Hvert år tenker jeg at jeg skal lage gode julekaker i år, som faktisk blir spist, og som ikke ligger og forgår i boksene sinte. Det har resultert i at alt jeg har bakt blir spist opp umiddelbart. To porsjoner sjokoladekjeks med peanøtter er alt borte, sammen med hele fire porsjoner av kamelbæsj, som er noe av det aller, aller beste du kan lage i en ovn, spør du meg. Varm sprø sjokolademarengs, med seig og klissete kjerne...mmm. Det kan godt tenkes at resten av melisglasuren må gjenoppstå som kamelbæsj i løpet av kvelden. Da får jeg også en anledning til å bruke denne:
Steike, kor fin 'an e!


Den er fra Landet, såklart, og fantastisk fin. Akk, de kunne det på 70 tallet. Det er nesten blitt gøy å bake, til tross for at det innebærer nærkontakt med deig. Det er design som gjør en forskjell, det!
Fin søndag til deg!

9 kommentarer:

 1. Ai ai ;) Jeg ble stupforelska i den vekta !!
  Og jeg kjenner meg igjen i denne pepperkakebakinga , spise snop til man blir kvalm , he he ;)
  Krussedullekakene og snopkakene var kjempefine !

  Klem fra Janne

  SvarSlett
 2. Herlig vekt! Husker godt at min mor og min mormor hadde slike;-))

  Jeg har også en tendens til å invitere litt for mange folk til ulike seanser uten å tenke meg om - men så blir det både kaotisk og gøy, og så går det bra til sist.

  Synes pepperkakene ser helt supre ut, og jeg er sikker på at de smaker fortreffelig! Og hva er egentlig vitsen med å bake kaker som blir liggende helt til neste jul?!??

  Deler du oppskrift på kamelbæsj, eller? DET er garantert noe som ville slått an her i heimen;-))

  Fortsatt deilig førjulstid!

  SvarSlett
 3. Flott peparkakepynting!
  No var det ei her som ville pynte våre peparkaker! Vi har jo laga, men har droppa pynten vi då...

  SvarSlett
 4. Så kjekt å høre fra deg!

  Søte! og flotte pepperkaker også i år ja!

  Spise seg kvalm på godteri - jeg har hørt om det, men trur liksom ikke det går an. Og ja, gjett om jeg har prøvd - stadig vekk egentlig - men det er tilsynelatende ingen grense for hvor mye jeg kan trøkke i trynet.
  Det eneste er at jeg i siste svangerskap var så kvalm at jeg ikke orket sjokolade, noe som er svært unormalt og til vanlig en umulighet. Så det jeg sparte kroppen for da har jeg sikkert tatt igjen til gangs etterpå...
  Og selv om jeg ikke orka sjokolade så hadde jeg dilla på sure skumfrosker/halvmåner som jeg måtte finne på utvalgte kiosker, for de Candy King av og til har er "ikke godkjente" surfrosker hos denne godtegrisen. "Godtegris" er hva mine håpefulle kaller meg når de skal fortelle om meg....

  Ønsker deg og dine en flott førjul, jul og nytt år! - det er jo ikke sikkert vi hører fra deg før neste år;-)

  Jeg tar sjansen på å være så gæren å sende deg en cyber-klem!

  SvarSlett
 5. Tuuuuusen takk for kamelbæsjoppskrift!! Den skal testes ut ASAP og glir garantert ned her i denne heimen også;-)))

  Ser forresten på bildet av lille Kantarell i høyremargen her på siden av kommentarboksen og kjenner jeg blir myk i hjertet. Deilig, deilig!!!

  SvarSlett
 6. Så fin blogg jeg har funnet frem til! Liker veldig skrivestilen din! Og du, jeg ble selvfølgelig maks nysgjerrig på baksten du sier er noe av det beste man kan lage i ovn - kamelbæsjen. Er det noe mulighet for at du kan gjengi oppskriften her på bloggen? Jeg venter i spenning!

  SvarSlett
 7. Hei Maria, og takk for fine ord!
  Her kommer kamelbæsjoppskriften, den er enkel og helt aldeles fantastisk god. Hvis du liker det søtt, klissete og sjokoladete... Jeg limer bare inn den jeg gav til Hegemoni, og så får jeg vurdere å lage et eget kamelbæsj innlegg. Det fortjener i grunnen disse godsaken!

  Altså;

  125 g kokesjokolade, revet
  4 eggehviter
  200 g sukker
  (250 g mandler for dem som vil. Jeg har aldri brukt det, for jeg vil at det skal smake sjokolade og baare sjokolade).
  Stivpisk eggehvite, tilsett sukker, pisk videre, tilsett sjokoladen, klask de deiligste små klatter på bakepapir (eller sprøyt ut mer kunstferdige klatter, hvis du tror du kommer til å rekke å se noe særlig på dem). 175 grader ca 15 minutter. La avkjøle på rist, hvis de varer såpass lenge. Dette blir ca 2 brett med spiseskjeklatter.

  Let the fråtsing begin!

  SvarSlett
 8. Takk, Pafrika! Søtt, klissete og sjokoladete er helt i min gate, så disse skal definitivt bli til på kjøkkenet i disse adventstider :-) Hyggelig at du deler på godsakene!

  SvarSlett
 9. Very informative, keep posting such good articles, it really helps to know about things.

  SvarSlett

Pafrika og Belkini blir svært begeistret hvis besøkende legger igjen noen ord!