lørdag 27. november 2010

Folkeopplysning

Det ser ut til at mange der ute i Blogglandia er (u)lykkelig uvitende om hva årelotteri er. Jeg tar med glede på meg jobben som folkeopplyser, og kan fortelle at årer en en slags trepinner som noen stakkars sløydelever i hine hårde har svidd tall på. Etter håndskriften å dømme, er det noen generasjoner siden. Ti tall på hver åre, enten fem på hver side, eventuelt ti på ene siden. Det er gøyest når det er tall på begge sidene, for av en eller annen grunn blir det litt mer spennende da. Årene ser ofte slik ut:
Ikke den beste billedkvaliteten, tatt med mobilen før utloddingen ennå var kommet helt i gang. Men dere skjønner tegningen. Resten er heller ikke særlig komplisert, man kjøper x antall årer (x er i mitt og Belkiniens tilfelle skammelig mange) og venter i spenning på opplesing av den mer eller mindre heldige vinner med tilhørende premie.
Oppleser er gjerne en eldre herre, og kan for eksempel uttale ting som "ja, her har vi en flott limpistol, dere. Vi får håpe det blir en mannlig vinner, hvis ikke er det jo en fin julegave til en heldig mann.
Nei, likestillingen er ikke kommet imponerende langt i årelotterikretser.
Nuvel. I og med at man har så mange tall på hver åre, føles sannsynligheten for å vinne veldig stor! Da legger det faktisk ikke en demper på iveren at det man kan vinne gjerne er to lys og en pakke servietter. For innimellom kan det nemlig dukke om en limpistol!

Jepp, det var det. Ikke mer, tenker dere kanskje? Stemningen må oppleves, sier bare jeg. Den var til å ta og føle på!

Jeg må også takke for diverse tips til mulige bruksområder for limpistol. Noen var gode, andre morsomme, og andre igjen skal jeg tenke meg om både en og to ganger før jeg prøver ut, Eple. Men konstant colatilførsel, det høres unektelig fristende ut...

Jeg ser dessverre at Blogglandia blir skammelig forsømt fra min side for tiden. Jeg betaler prisen for deilig, deilig skulking (hm, la meg linke til et tidligere innlegg her inne om nettopp det!) samt en grådig gøy, men studiemessig grådig uheldig, amerikareise i høst. Jeg har egentlig alltid tenkt at jeg er et skippertaksmenneske, som en legitim (?) unnskyldning nettopp for min hang til skulking. Det har nok stemt ganske bra tidligere, men nå har arbeidsmoralen min degenerert slik at jeg knapt nok er et skippertaksmenneske engang! Akk o ve, noen må ta og stramme meg alvorlig opp her! Er det sånn det er å være akutt overtrent/lest tro? Meg og Petter'en, vi har det ikke lett noen av oss akkurat nå.

Men det er da det er viktilg å gjøre noe lystbetont, noe helt, helt annet. Jeg tror ikke Petter driver noe særlig med spraymaling. Han er liksom ikke typen. Men jeg, jeg er typen, og derfor stjal jeg meg litt kvalitetstid med en sprayboks. Jeg fant denne gamle lysestaken, ikke særlig fin, på loftet....
... og transformerte den til... (taaadaaaa......) dette:


Ok, så har jeg ikke revet en vegg eller bygd et hoppeslott av gamle bildekk. Men det var det jeg rakk denne gangen!

Fin uke til alle der ute, og ikke glem å sette av litt tid til deg selv og sprayboksen/malerkosten/symaskinen/tekoppen/whiskeyflasken, alt etter hva hjertet begjærer!

14 kommentarer:

 1. :) Lysestaken ble kjempefin!
  Åresalg har jeg et litt anstrengt forhold til. Men det er kanskje fordi de trekningene så uutholdelig lange her i bygda vår. Hele bygda tar med seg 5 like premier hver,som derretter blir loddet ut.Altså, 5 stk vinner på hvert nummer. Og det er veldig mange nummer! Og veldig mange premier. Og veldig mange runder med åresalg.

  Men når det er sagt, en limpistol kunne jeg faktisk trengt.

  god 1. søndag i advent til pafrikaen og belkinien!

  SvarSlett
 2. Du er en meget habil folkeopplyser! Liker spesielt godt at du fikk med deg likestillingsnivået innen årelotterimiljøet- for det er et meget karakteristisk trekk ved hele opplevelsen!

  Synes lysestaken ble direkte vakker- og sikkert mer anvendelig enn et bildekkhoppeslott, vil jeg tro (håpe?)

  Ha en meget fin søndag!!

  SvarSlett
 3. he he morsomt å lese om åresalg, leeeenge siden jeg har vært med på det. Det er morsomt :) Min limpistol ligger fremdeles gjemt, tenkte å ta den i bruk neste uke, til noe juuuuuulegreier ;)
  Å skulking er egentlig ganske ok når man er student, sjelden å finne likesinnede i dag synes jeg, dagens unge....... hmmmmmm, nå skal jeg legge noen unger som er helt ute og kjøre på rutiner!

  SvarSlett
 4. Hei, kos deg med limpistol og skulking. Nå skal jeg sjekke om det er noen årelotterier på gang i Halden, dette må prøves!

  SvarSlett
 5. Halloen.
  Ja årebasar er artige greier, heftig og spennende til tusen. I mine årebasarkretser er det som oftes en dame som leser opp tall, og en mann som løper rundt og deler ut de fantastiske gevinstene, feks. et par "tjokkesokker"str 46.
  Er det likestilling på gang i årebasarmiljøet ?
  Jaja, årebasar må bare oppleves..

  Veldig kjekt å høre at du ikke har glemt meg, men bare rotet meg vekk littegrann :O)

  Lysestaken er forvandlet fra den stygge andungen til en flott papegøye, nydelig og helt etter min smak..

  Ha en fin dag..

  Klem Linda.

  SvarSlett
 6. Hei!

  Hehe, ja her var det både folkeopplysning og vittige ord, legger meg like godt til som følger med det samme:-)
  Veldig rart det der med sånne PRIORITERINGER og hva man får tid til/ ikke får tid til... *kremter gjenkjennende*

  Nå skal jeg kose meg med tekoppen, evt innholdet, og lese meg neover på bloggen din:-)

  Klem, Rosa

  SvarSlett
 7. Hei,

  ble tipset av Namaste og bruker noe som heter Photoscape (gratis, jeej).

  Ja, julebord KAN være hyggelig - har supre kollegaer, er diskodelen jeg ikke kan fordra (ser latterlig ut når jeg "danser"), og alt peset med å finne noe å ha på (kroppen).

  klemmeklemme :)

  SvarSlett
 8. Det va jammen godt du tok litt ansvar og bedreiv litt folkeopplysning her jammen!
  Det var mange som ikkje visste ka det va ja, men eg vett ;o) Og i mårå rekne eg med at det blir på meg faktisk, for då e det juleavslutning med speideren. Elle var det ved ein aen enledning på bedehuset mon tru? Ikkje det at det e så uhyre ofta eg e der altså. Nuvel, spenning i hverdagen for meg i mårå då :o)

  Særdeles vellykka spraylakkering må eg sei, og eg glede meg og te du e ferdig med eksamenslesningen. Du og Northug ja... *sukk*
  Ska sjå du får ein nedtur når du e ferdig med eksamenene. Litt abstinenser og kanskje...

  Masse lykke te jaffal snuppa!

  SvarSlett
 9. E du snart ferdig med eksamenene nå mon tru?
  Håpa det. Hvis ikkje må du ha masse lykke te med de siste :o)

  Eg har glømt å fortella deg atårelotteriet blei ganske så vellykka for min del ;o)

  Ingen limpistol, men ein liten sør julesko med sjokolade og ståltermos!!!
  Jepp, e ikkje det bra avkastning på lodd for 150 kr så vett ikkje eg... ;o)

  Klem på klem te dåkke begge!

  SvarSlett
 10. Glede meg te bloggifisering av adventskalender, og å få deg tebake igjen her :o)

  Sende deg sånne gode lesevibber her eg nå, så du klare å gi litt ekstra på den siste lesedagen din i mårå vennen ;o)

  SvarSlett
 11. Åja, årelotteri ja. Herrejemini, det var et gufs fra barndommen for min del... Med til årets sedvanlige juleavslutning på barneskolen hørte det med årelotteri, og tze biiig prize var en diger frukt/godis/nøtte-kasse fra den lokale coop'en. Vant den aldri. Var like skuffa hver gang... Ble derimot meget begeistra når jeg så lysestaken din. Er det lov å komme trekkende med frasen "det enkle er ofte det beste"?? Superduperfin ble den ihvertfall. Uff, her skal det vaskes bad. Ha en finfin kveld :-)

  Klemmer fra Tevanga

  SvarSlett
 12. Se der var forklaringen sin ja. Godt det ikke var etter hvor mange liter man ble årelatt men fikk vinnertallet sitt. Noe for norske blodgivere å tenke på kanskje? ;)

  Fine staken sin! Det ble da noe godt ut av skulkingen også, men skynder med på utpust å riste deg litt i nakken så du kommer i gang med jobbingen igjen. ;)

  Hei og hopp fra natterangelet. :)

  SvarSlett
 13. Kjapt innom for å gratulera deg med å værr ei fri kvinne!!!

  Håpe eksamenene gjekk bra, og at du nå nyyyte førjulsstemning og sånn :o)

  Klem på dåkke alle samen!

  SvarSlett
 14. Hvor er du hen da Pafrikaen?Har eksamen spist deg opp?Håper det har gått bra!Vet at det er litt kjipt å vente på sensur, men la oss håpe du klarer å raske sammen litt julestemning allikevel:)
  Fin søndagskveld til deg!

  SvarSlett

Pafrika og Belkini blir svært begeistret hvis besøkende legger igjen noen ord!