torsdag 16. september 2010

Belkinien goes solo!

Å blogge eller å ikke blogge. Stakkars Belkinien har fått kjent litt på det siste noen uker nå. Hun hadde nok gjerne forestilt seg litt mer sminkevideoer og litt friskere bakgrunnsfarger enn hun endte opp med som den relativt umælende del av Pafrika og Belkini.
Nuvel, det blir ikke alltid som en har tenkt her i livet. Hold på den tanken, bygg opp litt sympati, så skal jeg komme tilbake til det i slutten av innlegget.

Det skal imidlertid fortsatt handle om Belkinien, og en artig (synes nå jeg) greie jeg klarte å holde gående ganske lenge her, inntil for et års tid siden.
Nemlig Østlandsbussen.

Det har seg av en eller annen grunn slik, at når barn på vestlandet skal leke, snakker de med østlandsdialekt. Forsøksvis. Det er jo veldig koselig at barn leker, det er dem vel unt, de blir tidsnok voksne osv osv. Men det kan være ganske så helsikens enerverende å høre på dette østlandsgnålet dag ut og dag inn. Spesielt når Mr Pafrika også snakker østlandsk, dog noe mer autentisk. Det Belkinien manglet på autensitet, tok hun imidlertid igjen på intensitet og utholdenhet. Østlandsskravla gikk, dag ut og dag inn, og var på ingen måte begrenset til lekestunder.

Pafrika likte dette dårlig, når sant skal sies. Jeg ble rett og slett tussete av denne dialektmessige maltrakteringen. Forsøk på ignorering gav ingen effekt. Ethvert forslag om å legge om dialekten hadde motsatt og intensiverende effekt på faenskapet. Helt til en dag Pafrika introduserte...Østlandsbussen! (tenk fanfare her, for det fortjener Østlandsbussen!)

Kort fortalt er Østlandsbussen en buss som kjører rundt på vestlandet og sjekker dialekten til alle ungene som bor der. Hører bussen unger som tullesnakker østlandsdialekt, er det rett i bussen med dem, og strake veien østover. Ingen returrett.
For de som snakker østlandsk, bor vel på østlandet? Hvorfor skulle de eller snakke østlandsk?
?
Usvikelig logikk, selv en mistroisk Belkini måtte gå med på den. Trekker du fra orangefargen, kan en mistroisk Belkini lett se slik ut:
Åh, Østlandsbussen har jeg hatt mye glede av, skal jeg si dere. Ethvert tilløp til tulleøstlandsk - gnål under middagen, og Pafrika: ...hysj! Synes jeg hører...Østlandsbussen?
Belkinine slår umiddelbart over til bergensk. Mistroisk riktignok, men for sikkerhets skyld. Livet i heimen returnerer til bergensk harmoni (stort sett), og Pafrika er fornøyd.

Helt til en dag Belkinien bestemmer seg for å ta en faktasjekk med læreren. Han ler såpass høyt og lenge at Belkinien blir sikker i sin overbesvisning om at Østlandsbussen kun er et produkt av Pafrikas fantasi. Vips, en epoke er over. Men det var fine år, og jeg deler herved generøst ideen med alle som skulle ha behov for et dialektpoliti/østlandsbuss. Vet ikke hvordan unger på østlandet lekesnakker, men bussen kan omdøpes til å passe enhver landsdel.

Akk ja, det er gøy med unger. Noe annet som er gøy, er å lage ting. Etterhvert er det blitt lengre og lengre mellom Pafrikas stunder ved symaksinen. De har i stor grad blitt erstattet med stunder ved pc'en. Dette må det bli en slutt på, ellers kommer bloggen utelukkende til å bestå av tanker fra Pafrikas hode, uten et eneste bilde (det skal dere være glade for!), og det vil jeg selvsagt skåne dere for. En som imidlertid ikke har lagt på latsiden, er Smykkas. I går lå de perlede bokmerkene i all sin prakt og ventet på meg i postkassen da jeg kom hjem. Selvsagt må de bloggifiseres:

Her ligger de og flotter seg på fattigmannssølvet mitt. Nydelige! Belkinien valgte seg det blå, og det røde tok jeg umiddelbart i bruk.


Jammen er ikke boken jeg leser for tiden rød, den også. Fine er de, og masse kred sendes til Smykkas, både for bokmerker og Ugandaprosjekt!


Nå må jeg avslutte her, for Mr pafrika begynner å hinte om en Bloggebuss. Strake veien til Blogglandia for dem som driver med utbredt bloggrelatert familieforsømmelse, ingen returmuligheter. En fristende tanke, hm?

Men før jeg takker for meg, vil jeg minne dere på sympatien for en stakkars blogger som har fått blogget så altfor lite, synes hun. Nemlig min egen lille Belkini! Hun har derfor bestemt seg for å utvide bloggvirksomheten sin til å gå solo med egen blogg! Den heter så mye som Belkini - selvsagt!

Nå har mor forsøkt å fortelle at det kanskje ikke er så mange interiør/hobby/tullprat-interesserte niåringer der ute som det er voksne bloggejenter (og gutter?), og at det kanskje derfor blir litt mindre trafikk på Belkini-bloggen. Men jeg eier ingen skam her i livet, og vil selvfølgelig oppfordre hver eneste en av dere om å stikke innom og si hei til gulljenten min!

Kreativ♥Impulsiv er der selvsagt allerede, og det skal jeg fortelle deg, Namaste, det var en lykkelig liten jente som kunne notere seg deg som følger!

Med denne skamløse reklameringen for eget kjøtt og blod, sier jeg takk for nå. Samtidig må jeg takke for alle de utrolig hyggelige kommentarene dere har lagt igjen. Skikkelig greie er dere, og jeg blir grådig glad!

16 kommentarer:

 1. Hmmm som østlending så sier jeg bare hmmmmm jeg synes jo at det er gøy at ungene ruller på R'en ;)

  SvarSlett
 2. Hehe. Etter 15 år med en østlending, kan jeg heldigvis ikke beskyldes for fordommer mot østlandsdialekter!
  Nei, det er nok lekeversjonen av østlandsk, presentert av små bergensere, som døgnet rundt kan bli i meste laget. Men et åpenbart spørsmål som plutselig meldte seg her er hvordan unger på østlandet lekesnakker??? Folk fra andre landsdeler? Er det bare små bergenserbarn som bruker andre dialekter i leken? Hm! Innspill mottas med takk!

  SvarSlett
 3. Næmmen, tenk at me publiserte innlegget med 4 min mellomrom! E nok derfor eg ikkje fekk med meg ditt, for eg var for opptatt med å varsle vinnerane og sånn :o)

  Reklame for Belkinien på 2 blogger på likt e ikkje værst nei! Eg glede meg te å sjå ka du finne på Belkini, og tenk at mamma ikkje får lov te å bestemma nåken ting!!!

  Eg ler av det lura påfunnet ditt Pafrika!! Søren, det tenkte ikkje eg på! Eg har liksom prøvd med "snakk dialekten din, den du kan", men funka dårlig :o(
  Det har ikkje akkurat bidratt i positiv retning at bonusmammaen te Trym e fra Østlandet (de har vore samen si han va 5 mnd). Kvar ferie han hadde vore der, var det skikkelig østlandsk scwung øve det... Han snakke fremdeles møkje "penare" enn mammen, og mammen fortvile sjølsagt!

  Måtte smila skikkelig når eg sku hørra han i leseleksa i dag da. Det var nemlig et utdrag fra boka "Beatles" og gutten forsto straks at her var det østlandsslang som gjaldt. Eg har kanskje fortalt før at han lese med usedvanlig innlevelse? (Me var bekymra for at han sku bli mobba i klassen ei stund faktisk...) Eg påtar meg all skyld for den. (I kveld avslutta me dagen med et kapittel i Narnia... ja, eg lese fortsatt for han om kveldane, men det e egentlig hemmelig, for han e jo snart 11 år. Sjøl lese han "Percy Jackson og lyntyven" på engelsk!)

  Jaffal så tenkte eg at NÅ sku eg hatt båndopptaker kan du sei. Dritbra!!!

  SvarSlett
 4. Heisann.

  Jeg aner ikke hvordan barn på østlandet "lekesnakker", men det kan vi sikkert finne ut vist vi hopper ombord på "Østlandsbussen" :O)

  Jeg skal ta meg en tur inn til Belkinien i morgen og hilse på henne i den nye bloggen..
  Nå er det natta..

  Klem Linda.

  SvarSlett
 5. Humrer! Fra nå av, når sønnen min synger "hjulene på bussen", har sangen fått en annen betydning for meg :-) Men altså! Østlandbussen har virkelig tatt med seg gutten min!

  Tevanga og Tevangamannen er nemlig innflyttere til Østfold. Den ene fra Trøndelag, den andre fra Helgeland. Vi er begge veldig glade i dialektene våre, og kanskje ikke så begeistret for østfold-dialekta.. Forrige uke kom toåringen hjem fra barnehagen, hoppet ut av bilen og ropte: Se mamma, der er huset vårs. VÅRS!!

  Men det er jo ingen krise. Når vi tenker oss om er det jo litt skøy :-) Man formes jo av sine omgivelser. Og han vokser opp her, så hvorfor skulle han ikke si vårs? Men så var det lekesnakkinga da. Gud, det hadde vært moro om han hadde lekesnakket på klingende bred trønder. Hahaha, det hadde vært noe! Men det foregår nok dessverre på penere "oslomål" her også. Hvilken buss skal jeg true med da???

  SvarSlett
 6. Nå sitter jeg og Admiralen med hver vår PC og har lest Belkinis første blogginnlegg!Jeg ble helt på snufsern, og Admiralen også.Vi er blautfisker, og når Belkini lager innlegg blir vi rørt begge to:)Fantastisk.
  Og mer dialekt takk!Det er litt kjedelig med sånn bokmål, og Admiralen har fått streng beskjed om å holde godt på trønderdialekta si.Jeg skal prøve å snakke mer Østfoldsk, men det er bare det at det er så mange som ler når jeg prater da.Da jeg var student i Oslo sluttet jeg å snakke Østfoldsk, for det var ingen som tok meg seriøst hvis jeg gjorde det.Alle bare lo, og på fest skulle alle imitere og være morsomme.Til slutt glemte jeg helt hvordan man snakket dialekt, og nå som jeg har flyttet tilbake må jeg gjenerobre dialekta.Men det er ikke så lett altså.
  Jeg elsker at jentene har trønderinnslag i målet.'Æ kjæm' sier toåringen når vi roper på henne.Men det renner vel bort med tiden, gi henne et par år til med barnehage så er det vel borte....
  God natt herfra:)

  SvarSlett
 7. Herleg! Du skriv berre såå morsomt, ein ny favoritt for meg altså. :)

  SvarSlett
 8. Hihi, vi får passe oss for bloggebussen til blogglandia alle sammen :)

  SvarSlett
 9. "Buss buss" så får du en suss, eller noe sånt :-)
  Og det hørres ut som spraymaling av familien absolutt e på sin plass. Eg glede meg te du blogge resultatet! :-D

  SvarSlett
 10. Så snedig påfunn det med bussen ;) du kommer på det du pafrika ;) Her i trøndelag , går de også i lekespråk på " OSLOSK " Jeg ble så sjarmert av belkini , og la meg til som følger :)

  Klæmma fra mæ :)

  SvarSlett
 11. Vi får ta det siste først. Klart jeg skal stikke innom bloggen til vidunderet, men jeg kan ikke love at det blir i dag. Hvis jeg skulle utebli (der er noe med hjernecellene), så bare gi meg et lite hint.

  Østlandsbussen var fornøyelig lesing.

  Tusen takk for all støtte og hjelp du har gitt i forbindelse med Uganda-prosjektet. HELT SUPERT.

  Klem fra Astrid

  SvarSlett
 12. Hehehe, for et heeerlig innlegg!!! Den bussen var jammen et morsomt og kreativt påfunn! Selv snakker jeg, i likhet med Andregasellen, egnetlig Østfoldsk, men blir stadig mindre fremtredende..heldigvis! hehe...ikke særlig fan av den dialekten!
  Bloggebussen ja, har fått høre den jeg også ;) Man kan fort bli litt hekta...opropos, jeg har give away nå! Bli med :)

  Hilsen fra Stine

  SvarSlett
 13. Hahaha, genialt påfunn! Takk for tipset, det skal jeg huske på når det begynner å lekesnakkes her i huset! Er ikke lenge siden jeg oppdaget bloggen deres, men fant fort ut at dette må være en av de mest velskrevne og humoristiske bloggene i Blogglandia, så klart jeg måtte bli følger! :-) Blir også artig å se hva Belkini finner på på egenhånd. Kjempekoselig at du ville følge min blogg også, og takk for fin kommentar! Kjekt at du også skal begynne å hekle, lykke til!

  SvarSlett
 14. Hei hei, så stas med HELT egen blogg da. Det må føles godt da Pafrika tok nesten HELT over her inne ja. ;D
  SKal absolutt gå inn å sjekke ut BelKiniens blogg.
  Husker også godt da vi lekesnakket andre dialekter som små. Det gikk MYE i bergensk og svensk. Rart det der.

  GOD lørdagskveld videre.

  MVH Med et lekent sinn

  SvarSlett
 15. Jeg kikket innom Belkinien sin blogg, og ser at blått og rosa er in mens beige og orange ... ikke fullt så! :) Jeg ønsker henne lykke til og lover å kikke innom til stadighet, mamma kan jo godt reklamere litt på SIN blogg siden Belkini tilsist måtte se seg nødt til egen blogg for å komme til ordet ... ;) Fin, den østlandsbussen! Det kan jeg huske at jeg selv gjorde, også - noe gjentar seg uavhengig av tid. Ha en fin søndag! Klem på både deg og Belkini!

  SvarSlett
 16. Ska definitivt inn å kikka på Belkinien sin blogg!:)
  å den østlandsbussen, heheh, syns nesten den va litt for skummel eg;) mn d at min litle gutt snakke østlandsk når han lege syns eg bare e koseligt, at han har fantasi og leve seg inn i legen - å vise at d e forskjell på leg og virkelighet (som v å bytta dialekt), d tar eg som ett godt sunnhetstegn:)
  klem:)

  SvarSlett

Pafrika og Belkini blir svært begeistret hvis besøkende legger igjen noen ord!